Montaj Apometre Radio Sau Clasice?

Atunci cand vine vorba de montaj apometre radio sau clasice, parerile sunt impartite si argumente sunt aduse si de o parte si de alta. Hai sa intram putin in detalii si sa vedem avantajele si dezavantajele fiecarui tip de apometru.

Ce trebuie sa stii despre montaj apometre

montaj apometre

Ce sunt apometrele?

Apometrele sunt niste contoare de mici dimensiuni, de regula DN15 sau DN20, mecanice, adica apa trece prin corpul contorului si invarte o turbina, iar un mecanism numarator preia rotatiile turbinei, magnetic. Pertea magnetica e importanta, deoarece veti vedea mai tarziu ca are o mare legatura cu apometrele radio.

Majoritatea apometrele au o protectie magnetica pentru ca numaraea rotatiilor sa nu fie influentata, insa, asa cum nu exista un lacat care sa nu poata fi spart, la fel si protectia magnetica este suficienta pana la un anumit punct. Cu un magnet suficient de puternic, orice apometru de pe piata poate fi influentat!

Exista si apometre care masoara apa cu ultrasunete, insa-n acest moment, costul acestora nu se justifica (cost mai mare fata de un apometre obisnuit de aproximativ de 7-8 ori).

Ce sunt apometrele radio?

Indiferentd e ce v-ar spune un vanzator de apometre radio, un apometru radio nu este nimic mai mult decat un apometru clasic, care are atasat un modul radio. Functionalitatea apometrului si clasa de precizie este exact aceeasi. Singura diferenta o face colectarea de date facuta prin modulul radio.

Periodic, modulul radio transmite datele colectate de la apometru, iar aceste date pot fi preluate de catre un operator al firmei care a montat apometrele radio, ori de catre un colector de date care se monteaza de obicei in scara blocului.

Datele prelevate de catre firma care a montat apometrele radio se transmit lunar catre asociatia de proprietari, locatari si in anumite cazuri, informatiile pot fi disponible si online. Apometrele radio pot fi citite si vizual, precum cele clasice, si se recomanda citirea periodica si compararea citirilor cu datele primite de la furnizor, pentru a depista eventualele neconcordante.

Avantaje si dezavantaje montaj apometre radio.

Un mare avantaj al apometrelor radio este faptul ca se citesc simultan din afara apartamentelor, adica nu trebuie sa stai acasa la citirea lor sau sa te apleci prin baie si bucatarie pentru a le citi. In majoritatea blocurilor din Romania se practica autocitirea si fiecare locatar citeste propriile contoare si le declara la asociatie pe biletele. Uneori se fac citiri gresite, iar cu citirea radio si aceste probleme se elimina.

Anumite modele de apometre radio pot detecta si defectiuni in instalatie cum ar fi bypassul, daca situatiile in care apa calda patrunde in instalatia de apa rece iar unul din contoare se invarte in sens invers. Acest fenomen se intampla de regula acolo unde exista boilere electrice sau masini de spalat cu alimentare cu apa calda si rece.

Odaca cu citirea radio, prin faptul ca nu se mai intra in apartamente, se pot naste insa noi probleme, in special cele legate de frauda, astfel, atunci cand se ia decizia de a se realiza un montaj apometre radio, trebuie sa va asigurati ca:
– Modului apometrului radio poate detecta tentativa de influentare magnetica.
– Modulul apometrului radio poate detecta violarea sigiliului.

Un alt dezavantaj al apometrelor radio este faptul ca acestea trebuie operate de un prestator autorizat, ceea ce presupune cu cost lunar.

Avantaje si dezavantaje montaj apometre clasice.

Un avantaj al contorului clasic este faptul ca poate fi citit de catre administratorul blocului sau locatar si nu presupune un cost lunar precum la cele radio.

Dezavantajul acestor contoare este ca nu pot detecta curgerea inversa a apei, sistemul magnetic poate fi cu usurinta „pacalit”, citirea presupune un efort si datele pot fi prelevate eronat.

Asteptam in sectiunea de comentarii eventuale pareri pro si contra suplimentare, iar daca doriti sa discutati cu un specialist despre acest subiect, puteti folosi pagina de contact.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.